February 26, 2021

Jan Klos Animation Reel



Jan Klos is celebrating his 80th birthday today. For that occasion, I've created a compilation of some of his best animation (centered around a Pat and Mat episode he animated - under a pseudonym!) and I'm sharing it here. I think I've written everything important about the video in its description. (Czech readers can find a translation of that description in the comments of this post. Thanks to Dan for correcting it.)

Apart from being a retrospective to a great career in animation, the video is also a tribute to someone I am proud and honored to call a friend. If you are not that familiar with Jan's work, I hope the video will provide with you some more films to discover, including two of his own favorites from the 1990s, Kotlík or The Maiden and the Soldier (where he did not get to animate the ending as intended, though). Another film he did for Katarina Lillqvist at the time was The Country Doctor, which can be seen in breathtaking quality here. Hopefully, my video will give you a good overview of why Jan was just an exceptional puppet animator.




6 comments:

  1. Jan Klos je český loutkový animátor, který dnes, 26. února 2021 slaví své 80. narozeniny. K tomuto výročí jsem připravil malý ohled animace (neboli fázování, jeho preferovaný výraz) v jeho dlouhé a vzorné kariéře. Klos pracoval více než 30 let v pražském Studiu Jiřího Trnky s mnoha slavnými režiséry a na několika známých projektech.

    Klos byl pravděpodobně nejlepším českým stop-motion animátorem 80. a 90. let. Vždy angažován snahou pobavit diváka, naplňoval loutky v svých rukou proudící energií a vytvářel aktivní, jemné postavy, které byly příjemné a zajímavé pro sledování. To v kombinaci s jeho hravým a rozmanitým načasováním dává vyniknout jeho animaci. Cílem této kompilace bylo předvést jeho skvělé animační výkony a nejpozoruhodnější projekty, na kterých pracoval, včetně některých jeho oblíbených. Animátor potvrdil, že je pracoval na několik zde zobrazených záběrech. Kratší záběry v sekvencí začínající v 3:34 a 10:11 jsou možná práce jiných animátorů.

    Klosovu kariéru lze zhruba rozdělit na tři části: od roku 1973, po zaměstnání v loutkovém divadle Spejbla a Hurvínka, „učednická“ leta v animaci v ateliéru Čiklovka, kde pracoval především s režisérem Břetislavem Pojarem a kolegou a mentorem Borisem Masníkem v seriálech jako jsou Pojďte pane, budeme si hrát (jeho první práce), Zahrada a Dášeňka, kde také poprvé animoval cely krátký film. V letech 1982 až 1987 pracoval Klos téměř výhradně s Lubomírem Benešem, hlavně na jeho seriálech… a je to! (později známý jako Pat a Mat) a Jája a Pája. Od roku 1988 do svého odchodu do důchodu v roce 2006 byl Klos hlavním animátorem v novém loutkovém studiu na Barrandově a pracoval na jeho nejdůležitějších projektech, včetně animace přibližně poloviny kompilačního filmu Fimfárum Jana Wericha. Během této doby intenzivně spolupracoval s Vlastou Pospíšilovou (například na seriálu Broučci) a zároveň také přednášel na Katedře animovaného filmu FAMU, pozice kterou si udržel až do první poloviny předchozího desetiletí.

    ReplyDelete
  2. Happy Birthday to Jan Klos!

    ReplyDelete
  3. I didn't expect this to exist.
    https://www.aparat.com/m/d7YvB/%D8%AE%D9%86%DA%AF%D9%88%D9%84_%D9%88_%D9%85%D9%86%DA%AF%D9%88%D9%84_-_%D9%82%D8%B3%D9%85%D8%AA_2
    Pat a Mat bootleg series from Iran (2012)

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Iran, everything's possible. And oh, they look ghastly.

      Delete
    2. There are episodes of Pat & Mat on a website called iToon.ir which have this weird fake ČST/ČT logo edited onto them, at first I thought these were some rare recordings of broadcasts from ČST but they are comprised of miscellaneous VHS and DVD rips along with the fact that they have episodes made after 1993 when ČST split into ČT and STV. Of course the logo used itself doesn't match any one that ČST or ČT have ever used, here are some examples although the website seems to contain all episodes 1-78 so I might also upload those:
      https://youtu.be/x6mHw1VS5N0
      https://youtu.be/OoAotkeeQcw
      https://youtu.be/oqpf8pm4OHI
      https://youtu.be/MVOfX1Q1BZA
      https://youtu.be/PfGnLNwwiMk
      https://youtu.be/jHwkdGUKads
      https://youtu.be/yKd46RjJ-8k
      https://youtu.be/SHUzJ5VOgOc
      https://youtu.be/kV8K4nJPPK4
      https://youtu.be/u5p-tijGJnU
      https://youtu.be/cZD704GdLDg
      https://youtu.be/bU0CO3AuinI
      https://youtu.be/Xtw4ylYjx58
      https://youtu.be/6PQBBhKfxtQ

      Delete

Comments are moderated and manually approved.